Wszystkiego najlepszego komandorze Shepard z okazji -140 urodzin! – Blog BioWare | Shadow Broker - polski serwis Mass Effect

Wszystkiego najlepszego komandorze Shepard z okazji -140 urodzin! – Blog BioWare

banner

Za 140 lat dokładnie, planety w rządku ustawią się ładnie. Nadejdzie czas, by Zwiastun przejął i nas. I dumna galaktyka utraci władzę, Wam zaś Żniwiarze… przejąć ją radze. Lecz gdy komandor Shepard rozpocznie rush, to marny będzie koniec Wasz. Brzmi choć trochę znajomo? 😉 Kto z Was oglądał bajkę Herkules z 1997 roku z pewnością rozpozna te zdania. I choć zostały one przeze mnie zmienione na potrzeby tego newsa, przesłanie jest nadal aktualne 🙂 Dokładnie od dnia dzisiejszego za 140 na świat przyjdzie komandor Shepard 🙂 Kilka dni temu na Blogu BioWare pojawił się wpis, na którego przeczytanie tłumaczenia tu serdecznie zapraszamy, z propozycjami, jak na słodko i z „napojami tylko dla dorosłych” można obchodzić ten dzień. Ciekawi, co można upiec lub przygotować, by ten dzień świętować?

No to zapraszam do środka po więcej szczegółów!

shepard_cardNie można powiedzieć wszystkiego najlepszego komuś, kto jeszcze się nie urodził. Napisz kartkę z życzeniami dla niego/niej, wsadź do kapsuły czasu i zakop na następne stulecie i połowę.

Nie co dzień rodzi się wybawca galaktyki. Dzisiaj dokładnie przypadają -140-te urodziny komandora Sheparda i z tej okazji zorganizowaliśmy coś specjalnego dla tych, którzy chcą sobie z tej okazji poświętować.

Poniżej znajdziecie przepisy na babeczki i drinki (dzięki @tasmen‚owi). Tylko nie pytajcie nas, jak zrobić „Shepardowe Przyjęcie”. Zróbcie własne dekoracje i urządźcie dżamprezę! A potem podzielcie się wrażeniami ze społecznością Mass Effect używając #HBDShepard.

My także będziemy świętować na żywo na PAX East na stoisku BioWare i serdecznie wszystkich zapraszamy, by do nas wpadli (no, nie dosłownie wszystkich, trzeba przecież przestrzegać przepisów BHP, ale tylu ilu się swobodnie zmieści, nie naruszając przy tym zasad).

Przepisy:

Babeczki Idealisty

Składniki

  • 1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 ½ kostki niesolonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • Dżem jagodowy

Wskazówki, jak zrobić

  • Rozgrzać piekarnik do 175 °C oraz ułożyć w linii 18 foremek z papieru.
  • W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok do czasu, gdy będzie potrzebne z powrotem.
  • Wymieszać wanilię z mlekiem i odstaw na dok.
  • Masło i cukier w mikserze, aż obydwa składniki się zwiążą (jeśli masło jest zimne, ubić masło, następnie dodać cukier).
  • Dodawać jedno jajko na raz, ubijając dobrze po każdym dodaniu.
  • Dodawać mąkę z masłem w trzech dodaniach, na przemian z mlekiem w dwóch dodaniach, ubijając dobrze po każdym dodaniu.
  • Wypełnić każdą foremkę 2/3 do ¾ pojemności. Piec w temperaturze 350 °C przez około 20-25 minut, aż wierzch babeczki odskoczy przy dotknięciu na środku, a włożona wykałaczka wyjdzie czysta.
  • Wyjąć babeczki i niech ostygną przed nadzieniem i lukrem.
  • W babeczkach wykroić mały otwór i napełnić je wymaganą ilością dżemu. Zamknąć dziurkę usuniętym elementem i posypać lukrem.

Babeczki Renegata

  • ¾ szklanki kakao w proszku
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Rozgrzać piekarnik do 175 °C i ułożyć w linii 12 standardowych foremek z papieru. Wyjąć masło z lodówki i niech ochłonie przez 10 minut, aż lekko zmięknie.
  • W dużej misce przesiać razem kakao i mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  • Wymieszać masło i cukier razem, aż stanie się grubą kruszonką. Dodać jajka, mleko i aromat waniliowy i ubijać, aż się połączą.
  • Powoli dodawać suche składniki do mokrych składników, podczas ciągłego ubijania. Mieszać, aż ciasto będzie gładkie.
  • Nakładać ciasto łyżką w foremki tak, by każda foremka była wypełniona ¾ pojemności ciastem. Piec przez 19-21 minut do momentu, aż wykałaczka włożona w środek jednej z babeczek wyjdzie czysta. Wyjąć z piekarnika i niech ostygną, aż osiągną temperaturę pokojową.

Nadzienie truskawkowe

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka mrożonych truskawek, rozmrożone
  • 1/2 szklanki cukru
  • Wymieszać wodę i skrobię kukurydzianą w małej misce i wymieszać na gładką masę.
  • Grubo posiekać truskawki i dodać je na niewielką patelnię. Grzać na średnim ogniu, stale mieszając, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki na powierzchni.
  • Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
  • Dodać wodę i mieszaninę ze skrobi kukurydzianej i mieszać do całkowitego połączenia. Gotować przez 1 minutę, po czym zdjąć z ognia. Pozwolić na schłodzenie się do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  • Usunąć szeroki stożek od połowy babeczki. Odciąć mniej więcej 1,2 cm z końcówki stożka. Łyżka z 3/4 nadzienia truskawkowego do babeczki i zamknąć górę. Powtórzyć tę czynność dla wszystkich babeczek.

Lukier z bitej śmietany

  • 1 opakowanie (ok. 226 gramów) zmiękczonego serka
  • 1 szklanka cukru pudru (lukru)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 ½ szklanki ciężkiej bitej śmietany
  • W jednej misce ubić ser, cukier, sól i wanilię, aż do uzyskania gładkości.
  • W małej misce ubić śmietanę, aż zesztywnieje.
  • Dodać bitą śmietanę do przygotowanej wcześniej mieszanki twarogowej w dwóch częściach. Najpierw dodać 1/4 i energicznie wymieszać. Później dodać resztę.
  • Zostawić w lodówce przez godzinę lub użyć natychmiast. Może być wisienką na babeczce dodaną z rękawa cukierniczego lub można rozsmarować nożem.

Idealista

  • Schłodzone huraganowe szkło
  • W shakerze wypełnionego lodem wymieszać:
    • Sok ananasowy około 85 mililitrów
    • 88 mililitrów świeżo wyciskanego soku pomarańczowego
    • 2-3 krople niebieskiego barwnika spożywczego (nie za dużo, inaczej Twój napój będzie zielony)
    • * Opcjonalnie: około 30 mililitrów kremu kokosowego Coco Lopez
  • Dobrze wstrząsnąć, aby połączyć składniki i przelać do schłodzonego szkła wypełnionego lodem.
  • Udekorować plasterkiem ananasa i wiśnią maraschino.

Renegat

  • Około 30 mililitrów ginu (lub wódki)
  • 15 mililitrów likieru owocowego Grand Marnier
  • 1 świeżo wyciśnięta cytryna
  • 1 kreska grenadyny
  • Udekorować: liśćmi mięty
  • Wstrząsnąć dobrze wszystkie składniki z lodem w shakerze.
  • Przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
  • Udekorować listkami mięty, gałązką mięty lub melisy.

ME_OpakowaniaNiektóre opakowania na babeczki.

Na sam koniec pragnę podziękować jednemu z naszych czytelników, koledze „TraioPL” za pomoc przy tłumaczeniu 🙂 Wielki ukłon w Twoją stronę, brachu!

Źródło: Blog BioWare
Możesz przejść na dół i pozostawić odpowiedź. Pingowanie jest zablokowane.
  • ManganMan

    A ja z tej okazji zainstalowałem sobie Mass Effecta 😀

    • I dobrze 🙂 Oto chodzi, choć trochę „poświętować” urodziny Shepard 😀

    • I dobrze 🙂 Oto chodzi, choć trochę „poświętować” urodziny Shepard 😀

  • Czan

    Fajnie, jakbym miał składniki potrzebne do zrobienia czegokolwiek z tej listy, to bym poświętował. xD


Powered by WordPress | Designed by: Free MMORPG | Thanks to MMO List, Social Games and Browser Games

© 2010 EA International (Studio and Publishing) Ltd. Mass Effect, Mass Effect logo, BioWare and BioWare logo are trademarks or registered trademarks of EA International (Studio and Publishing) Ltd. in the U.S. and/or other countries. All Rights Reserved. EA and EA logo are trademarks or registered trademarks of Electronic Arts Inc. in the U.S. and/or other countries. All other trademarks are the property of their respective owners.

Serwis należy do kolektywu Gram.pl. Więcej informacji o kolektywie.